Jeugdjournaal reportage opening Freerun schoolplein Franciscusschool Oldenzaal

30/08/2013

Apenkooien is al jarenlang één van de meest populaire spellen tijdens de gymlessen. De sport freerunning heeft veel overeenkomsten; het draait namelijk om het bewegen van A naar B. Springend, rennend of slingerend. Veilig en op eigen niveau. 

De Franciscusschool in Oldenzaal heeft als eerste basisschool in Twente een spectaculair freerunning schoolplein dat wordt gebruikt in de gymlessen en in de pauzes. De opening vond plaats op 28 augustus en eerder al was het jeugdjournaal op locatie om verslag te doen.
 


Meer beweging door freerunning

Om de sport freerunning uit te oefenen heeft leverancier Yalp uit Goor speciale toestellen op het schoolplein geïnstalleerd, die samen met een speciale valdempende ondergrond een veilige sportomgeving vormen. Kinderen kunnen de stippen en lijnen in het kunstgras gebruiken of sprongen maken op de toestellen. De kinderen blijven uitdaging vinden door steeds weer nieuwe sprongen en routes te bedenken.

Tijdens het freerunnen beweegt ieder kind op zijn eigen manier en niveau zonder zichzelf te vergelijken met anderen. Dit maakt de sport zo leuk en geschikt voor het onderwijs. Kinderen leren hun lichaam en grenzen kennen en verbeteren hun vaardigheden. Bijzonder is dat de freerunning toestellen op het schoolplein een onderdeel vormen van het bewegingsonderwijs op de school. Op de Franciscusschool in Oldenzaal krijgen de leerlingen én leerkrachten workshops om kennis te maken met de vele mogelijkheden en de filosofie van het freerunnen. De school krijgt de workshops van freerunning professional Philip van Ees en Wim van Gelder van het scholings- en adviesbureau Alles in Beweging. Na deze workshops zal de school de mogelijkheden van freerunning integreren in de dagelijkse schoolactiviteiten. Daarna zullen de docenten lessen freerunning gaan geven.

In een tijd dat kinderen steeds minder bewegen, moet bewegen juist leuk zijn. Op het freerunning schoolplein worden kinderen geprikkeld om in hun eigen tijd meer te bewegen. Niet omdat het moet, maar omdat het leuk is! Op diverse schoolpleinen in Nederland is de populariteit van het freerunnen en het daardoor meer bewegen al bewezen. De Franciscusschool is het eerste freerunning schoolplein in Twente.

 

Twente FM

In de ochtendshow van Twente FM werd eveneens aandacht besteed aan de opening van de Franciscusschool in Oldenzaal. Beluister hier de uitzending http://www.twentefm.nl/popup/pop_gemistplayer.php?audio_id=3403