Jitske Gerlofs over de cursus schrijven zonder pen (onderdeel MRT Opleiding)

08/12/2017

We geven het woord aan... Jitske Gerlofs

De 2-jarige MRT Opleiding bestaat uit diverse modules, die ook los te volgen zijn. Één van deze modules is 'Schrijven zonder pen'. We kunnen hier zelf natuurlijk veel over vertellen maar we geven het woord graag aan Jitske Gerlofs die deze module in juni heeft afgerond.

Jitske over de cursus Schrijven zonder pen

"Deze cursus is een erg leuke, informatieve en vooral praktische cursus. De cursus geeft veel achtergrond informatie over de ingewikkelde materie van de Kleine Motoriek en het leren schrijven. Daarnaast worden er veel handvaten gegeven die kinderen helpen om motorisch vaardiger te worden en het leren schrijven leuker en aantrekkelijker te maken. Deze handvaten worden op een veelzijdige manier aangeboden. Een middag MRT is altijd iets geweest om naar uit te kijken. De opdrachten uitproberen op school was altijd erg leuk, na een middag MRT was er een soort van ‘drang’ om het uit te proberen. Kijken of het inderdaad werkt! De zelfstudie ( artikelen lezen, noteren van opdrachten) was af en toe wel veel, maar zeker de moeite waard. Het geeft zoveel inzicht in de ontwikkeling van kinderen op motorisch gebied.

Dit is een cursus die ik al mijn collega’s zou willen aanraden. Het zal hun kijk op het schrijfonderwijs vast veranderen. Ook al zouden zij ervoor kiezen om alleen de middagen te volgen en geen portfolio te maken, dan nog zouden ze er veel van opsteken!

Deze cursus heeft mij geholpen om mijn beeld van Motoriek bij kinderen completer te maken. Na het volgen van de Basiscursussen MRT en de Vervolgcursus MRT heb ik het idee dat ik een completer beeld heb van de motoriek van kinderen in het basisonderwijs. 

Het zal nog wel veel ‘oefenen’ worden om de vaardigheden die ik heb opgedaan in de afgelopen jaren écht eigen te maken. Ik hoop dat ik een manier ga vinden om te blijven oefenen met kinderen, zodat mijn vaardigheden steeds beter worden. Maar vooral ook om kinderen verder te helpen. Dit laatste geeft ontzettend veel voldoening.

Op dit moment sta ik op een punt waar ik moet gaan bedenken of ik een eigen praktijk wil gaan opzetten of niet. Gewoonweg omdat scholen ( en besturen) nog steeds voorkeur geven aan cognitieve vakken. De wil is er wel, maar hoe pak ik dat aan? Wat heb ik daarvoor nodig? Ben ik daar vaardig genoeg voor? Wat zijn tarieven die je kunt vragen voor MRT? Etc. Daar zou ik best meer informatie over willen.

Hans, bedankt voor de onwijs leuke jaren MRT. Ik ga zeker in de toekomst nog workshops volgen die mijn opleiding kunnen aanvullen of verbeteren. We zien elkaar dus vast weer."

Jitske Gerlofs - groepsleerkracht de R.K. St. de Bonifatiusschool, Sneek
afgestudeerd 2 jarige opleiding tot MRT-er 2017  Drachten

Lees hieronder meer over de cursus en onze MRT opleiding.Meer weten over de cursus Schrijven zonder pen
In deze cursus staat het signaleren en diagnosticeren van kleinmotorische/schrijfproblemen van het kind staat centraal. Aan de hand van de Onderwijsgeschikte Schrijf Motorische Test (OSMT) observeer je het kind en stel je een handelingsplan op. In dit handelingsplan wordt de link gelegd tussen het schrijven en de motorische ontwikkeling die hiervoor nodig is. Als cursist ontwikkel je een eigen visie op schrijven en leer je werken met verschillende mogelijkheden voor extra zorg op het gebied van de kleine motoriek. Binnen de cursus worden vele interventiemogelijkheden toegelicht.

Thema's: 

  • Leerlingvolgsysteem kleine motoriek en schrijven
  • Onderwijsgeschikte Schrijf Motorische Test (OSMT)
  • Opstellen van een Handelingsplan
  • Ontwikkelen van de kleine motoriek
  • Remedieren van kinderen met een achterstand in de kleine motoriek
  • Helpen van kinderen met schrijfproblemen
  • Ontwikkelen van een eigen visie op schrijven
  • Vele interventiemogelijkheden worden toegelicht

De cursus Schrijven zonder pen bestaat uit 5 bijeenkomsten van 3,5  uur (18 uur totaal).

Lees hier een interessant artikel over waarom we kinderen nog leren schrijven.

Meer weten over onze MRT Opleiding
Bewegen en spelen zijn van groot belang voor een goede ontwikkeling van kinderen. Thuis, maar ook op school. Uit onderzoek blijkt dat het aantal kinderen met een bewegingsachterstand toeneemt. Komt dit door ons aanbod aan spelen en bewegen of bewegen kinderen tegenwoordig minder? Feit is dat kinderen steeds meer tijd zittend voor TV en computer door brengen. De  speelomgeving buiten is ook kleiner geworden door toegenomen verkeer en bebouwing. Specialisten op het gebied van bewegen en spelen, die ook kinderen met een bewegingsachterstand kunnen helpen, worden steeds noodzakelijker. Een MRT-er kan een cruciale rol op school vervullen.

Wat is Motorische Remedial Teaching (MRT)?
MRT kan worden omschreven als extra zorg voor kinderen die problemen ervaren in speel- en bewegingssituaties. Het verkleinen van deze bewegingsproblemen kan grote invloed hebben op de sociaal-emotionele ontwikkeling. 

Lees meer...