Over de oplossing voor het lerarentekort, schrijfonderwijs, schrijfproblemen en meer...

19/09/2019

Ewald Vervaet komt met een oplossing voor het lerarentekort

Verhoog de aanvangsleeftijd tot 4,5 of 5 jaar en begin later in het onderwijsaanbod met lees- en schrijflessen!

Te veel kinderen krijgen vanaf groep 3 lesstof aangeboden waar ze nog niet klaar voor zijn... Ontwikkelings- een leespsycholoog Ewald Vervaet stelt dat te veel kinderen in groep 3 leesles en schrijfles krijgen, terwijl ze er nog niet aan toe zijn.

Door later te beginnen heb je minder leerkrachten in de onderbouw nodig en los je een groot deel van het lerarentekort op.  Daarnaast neemt de werkdruk af omdat de leerkracht pas lesstof aanbiedt als het kind eraan toe is.  Het kind leert de lesstof sneller en met meer plezier omdat het goed lukt.

Hans Stroes (specialist op het gebied van kleine motoriek en schrijven) schreef vanuit Alles in Beweging in het verlengde hiervan een stuk over de problemen die leerkrachten ervaren bij het schrijfonderwijs en het toenemend aantal kinderen met schrijfproblemen.  Samengevat: we beginnen te vroeg, te klein en vaak zonder differentiatie.  

In groep 3 zijn er grote verschillen t.a.v. motorische, sociale-emotionele en cognitieve schrijfvoorwaarden.  Schrijven is de meeste gecompliceerde motorische taak in het basisonderwijs. Veel kinderen, met name jongens, zijn hier in het begin van groep 3 nog niet aan toe, waardoor deze kinderen tekenend leren schrijven leren in plaats van geautomatiseerd schrijven. Daarnaast ontstaan ook andere problemen, bijvoorbeeld een onleesbaar handschrift, verkrampt schrijven, in laag tempo schrijven, een verkeerde potloodvoering en zeker niet onbelangrijk: motivatieproblemen!

Meer hierover lezen? Onderaan dit bericht staat een link waarbij we een aantal tips met je willen delen. 

Wil jij hierover bijgeschoold worden of vind je dat dit op school aan de orde moet komen, neem contact met ons op voor een teamscholing of schrijf je in bij één van onze cursussen over het ontwikkelen van de fijne motoriek en verbeteren van het schrijfonderwijs: cursus Schrijven zonder pen 1 en 2. Bekijk hier de agenda voor meer informatie, data en inschrijven.

Links: