Studiemiddag Freerunning in het onderwijs op 5 november 2014 in Schiedam

27/09/2014

Studiemiddag Freerunning in het onderwijs - Schiedam

Op woensdag 5 november 2014 organiseert Alles in Beweging samen met Yalp, Progression & basisschool De Klinker de 'studiemiddag Freerunning in het onderwijs'. Klik hier om je in te schrijven!

Bewegen van A naar B
Bewegen van A naar B op eigen wijze en niveau. Het klinkt simpel, maar veel kinderen en leerkrachten zijn ver verwijderd geraakt van dit krachtige principe. De werkwijze waarin kinderen op eigen tempo kunnen deelnemen aan bewegingssituaties blijkt zeer succesvol binnen het onderwijs. Dit leidt tot een grotere beweegmotivatie en tot meer leereffect.

Om dit krachtige principe van de sport freerunning naar u over te brengen organiseert Yalp samen met Alles in Beweging de derde editie van de studiemiddag freerunning in het onderwijs.

Kom woensdag 5 november tussen 14.15 en 18.00 naar de ‘studiedag freerunning in het onderwijs’ en maak kennis met de toepassing van deze vernieuwde sport op het schoolplein en in de gymlesssen.

Doelgroep: 

(Vak)leerkrachten basisonderwijs & voortgezet onderwijs 

Locatie:
Basisschool De Klinker
Bernadrus IJzerdraatsingel 1
3123 CC Schiedam 

Programma 5 november 2014:
14.15 - 14.30 uur    Inloop
14.30 - 14.50 uur    Inleiding Wim van Gelder 
14.50 - 15.40 uur    Workshopronde 1
15.40 - 16.05 uur    Pauze
16.05 - 16.55 uur    Workshopronde 2
17.00 - 17.50 uur    Workshopronde 3
17.50 - 18.00 uur    Afsluiting

De studiemiddag bestaat uit 3 workshops, het programma is zo ingedeeld dat u deelneemt aan alle workshops. 

Kosten: 
€ 60,- inclusief didactisch document 'Freerunning'.

De workshops:

1) Nieuwe principes van motorisch leren in de praktijk met Freerunning - Wim van Gelder
 
Met behulp van veel videobeelden wordt ingegaan op de waarde, de eindeloze mogelijkheden en de dilemma’s met betrekking tot: uitproberen, uitdaging en veiligheid. Wat zijn die principes? Waarom past dat zo goed bij Freerunning? Waar liggen de kansen en bedreigingen (bijv. gevaar)?

Workshopleider is Wim van Gelder, eigenaar van het  scholings-  en  adviesbureau Van Gelder  in beweging. Coördinator van en docent aan een 2-jarige opleiding tot MRT-er,
docent Bewegingsonderwijs Pabo Haarlem - Inholland en auteur van de methode Basislessen bewegingsonderwijs

In de onderstaande video | Freerunning in het onderwijs | interview Wim van Gelder2) Freerunning: praktijk in de gymzaal - Bastiaan Goedhart
 
Freerunning kan een zeer boeiende activiteit zijn voor alle kinderen van de basisschool. Van kleuter tot groep 8, van onhandige en bange kinderen tot aan motorisch begaafde kinderen. Een praktijkworkshop met praktische opstellingen in de gymzaal. Tevens antwoorden op vragen zoals; 
  • Hoe kan ik met het beschikbare materiaal een uitdagende les freerunning aanbieden?
  • Welke maatregelen of randvoorwaarden zijn noodzakelijk om de veiligheid te bewaken? 
  • Kan freerunning obesen boeien?
  • Hoe ziet freerunning met kleuters er uit? 
  • Welk effect heeft het werken met thema’s?
Workshopleider is Bastiaan Goedhart, vakleerkracht bewegingsonderwijs basisschool de Lunetten, docent Bewegingsonderwijs Pabo Haarlem - Inholland en eigenaar van het scholings- en adviesbureau Goedhart in Beweging en auteur van de methode Basislessen bewegingsonderwijs

3) Freerunning op het schoolplein – Basisschool de Klinker en Philip van Ees

Basisschool de Klinker koos bij herinrichting van het schoolplein voor een freerunopstelling van leverancier Yalp. De school heeft het freerunnen succesvol geïmplementeerd in hun bewegingsonderwijs en geeft tips hoe u hetzelfde kunt doen op uw eigen school.  Deze workshop vindt plaats op het schoolplein. Philip van Ees is een ervaren Freerunner en laat u daar de mogelijkheden van de speciale freeruntoestellen op het schoolplein ervaren. Er wordt verder ingaan op de essentie van Parkour. Methodisch didactisch worden enkele thema’s behandeld: springen, klimmen en steunsprongen.

Deze combiworkshop wordt gegeven door Basisschool de Klinker en Philip van Ees. Basisschool de Klinker is nu 2 jaar succesvol met freerunning bezig. De leerlingen zijn dolenthousiast over deze nieuwe en uitdagende sport. Philip van Ees is al bijna een decennium bezig om de sport Freerunning te verspreiden door Nederland. Met zijn bedrijf Progression is hij bezig om Freerunning uit te zetten als een erkende sport waar iedereen aan kan deelnemen.