Tweede Kamer nieuws - Kleuter mag weer kleuter zijn!

21/03/2016

Hier worden wij nou blij van...

De motie Rog over onderwijs waarin de kleuter geen schoolkind meer hoeft te zijn, maar weer kleuter mag zijn, is aangenomen! Hier kun je het kamerstuk downloaden.

We hopen van harte dat de lezers van dit bericht het nieuws zullen verspreiden onder collega's, directieleden en bestuurders. 

Het aannemen van de motie houdt in dat een onderbouwleerkracht een aantal zaken op school niet meer hoeft uit te voeren, want uiteindelijk is de Tweede Kamer de baas in ons land (en niet directies en bestuurders).

Concreet houdt dit bijvoorbeeld in:

  • Een leerkracht van een groep 1 en/of 2 hoeft geen letterkennis meer aan te bieden aan kinderen die daar niet aan toe zijn.
  • Een leerkracht van een groep 1 en/of 2 mag voorwaardenscheppende activiteiten doen met kinderen die psychologisch en neurologisch kleuter zijn; op leesgebied kun je denken aan klankspelletjes en allerlei vormoefening (knippen, doolhoven, aardappelstempelen, enzovoort).
  • Een school mag kinderen die in augustus niet schoolrijp zijn, in groep 2 houden en hoeft die niet meer naar groep 3 te laten gaan.

Wij genieten met volle teugen van dit goede nieuws. Jullie hopelijk ook!


De WSK

De WSK (Werk- en Steungroep Kleuters) wordt in de motie genoemd. Hans Stroes is vanuit Alles in Beweging lid van de WSK. Lees hier meer over de doelstellingen van de WSK.

De WSK heeft de Tweede Kamer ook verzocht het officiele beleid ten aanzien van het kleuteronderwijs grondig te onderzoeken. Hierover heeft de Tweede Kamer nog geen besluit genomen. Mocht je hierin iets willen betekenen lees dan ook het volgende bericht.