Vaders voorzichtiger of verstandiger?

06/08/2018

Vaders voorzichtiger of verstandig?

Uit recent onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat vaders voorzichtiger zijn dan moeders. Wij stellen vraagtekens bij de vragenlijst van VeiligheidNL.

Eén van de 10 vragen die is gesteld luidt: "Zou jij je kind (5 - 7 jaar) toestaan om 3 meter naar beneden te springen?" 90.8% zegt nee!

In z'n algemeenheid kan gesteld worden dat elk kind en elke omstandigheid anders is:

  • De motorische vaardigheid verschilt sterk. Denk aan kracht, maar ook aan de vaardigheid om de val te breken.
  • Ook de leeftijdsvariatie 5 - 7 jaar is enorm (vergelijk een vaardig 7-jarig kind met een minder vaardig 5-jarig kind). 
  • Maar vooral op welke ondergrond landt het kind? Water, zandbak, gras? Op straat? Of springt een kind van een rand van de container in een glasbak?

Ter aanvulling: 3 meter is voor een 5 jarige 3 x zijn lichaamslengte. Vergelijkbaar met een man van 1.80 die van een hoogte van 5,40 springt.

Dus als ouders een situatie voor ogen hebben waarbij een kind van een 3 meter hoge muur naar een stoep of straat springt, hebben ze volledig gelijk! Dan zijn ze niet voorzichtig maar VERSTANDIG. Risicocompetenties verwerft een kind door zijn grenzen te verkennen. Met een bult en schram wordt de grens zinvol verkend. Een dubbele complexe beenbreuk helpt niet.

Onderzoek naar de afstemming van veiligheid is van groot belang. Zowel te veilig als onveilig zijn schadelijk voor de ontwikkeling van het kind. Ons inziens is een nauwkeuriger vervolgonderzoek noodzakelijk.