Nieuwsbrief MRT editie

Speciale MRT-editie!
Deze nieuwsbrief betreft een speciale editie over Motorische Remedial Teaching. 

Inhoud

 • Deelnemers geslaagd voor MRT Opleiding in Breda
 • Reacties van deelnemers
 • Het belang van een MRT-er
 • De MRT Opleiding & MRT cursussen van Alles in beweging
 • Agenda MRT
 • Website MRT in beweging
 • Nieuwe artikelen op de website MRT in beweging
 • Op zoek naar een MRT-er?

Deelnemers geslaagd voor MRT Opleiding in Breda

14 deelnemers hebben afgelopen woensdag de tweejarige MRT opleiding (2012-2014) in Breda afgerond.

In de presentaties werd duidelijk dat niet alleen zij een enorme ontwikkeling hebben doorgemaakt, maar ze hebben ook hun omgeving in beweging gebracht; collega's, schoolteams, netwerken en directie.

 

Hierbij enkele reacties van de deelnemers:

"De bijeenkomsten ervaar ik het als zeer prettig en verrijkend. Ik heb al vele situaties teruggezien in de praktijk. De opleiding houdt mij vaak op constructieve wijze een spiegel voor."

Marc Bos-Rongen - Vakleerkracht De Horizon Den Haag
2-jarige opleiding tot MRT-er 2012 – 2014  Breda


"Sterke punten opleiding:

 • Veel kennis en ervaring;
 • Veel praktijkvoorbeelden;
 • Leren door in de praktijk uit te oefenen;
 • Inspirerende manier van lesgeven;
 • Een werkwijze die prettig hanteerbaar is voor iedereen en ook gevormd kan worden naar eigen interesse of situatie;
 • Veel stage waardoor je meteen ervaring opdoet.

Ik heb niets gemist tijdens deze opleiding. Ik ben erg tevreden." 

Jeroen Matthes - Coördinator en vakleerkracht voor RiskCare Zuid Limburg
2-jarige opleiding tot MRT-er 2012 – 2014  Breda


"Leuke leerzame lessen, op kundige en adequate wijze gegeven door een enthousiaste docent. Deze cursus heeft mij in een korte tijd veel nieuwe inzichten gebracht welke dagelijks door mij gebruikt worden. Een verrijking voor de lessen bewegingsonderwijs, zowel voor de leerkracht als de leerlingen"

Cor de Bruine - Vakleerkracht de Taalkring Utrecht
2-jarige opleiding tot MRT-er 2013 – 2015  Haarlem

 

Het belang van een MRT-er
Zonder bewegen kom je nergens!   

Bewegen en spelen zijn van groot belang voor een goede ontwikkeling van kinderen. Thuis, maar ook op school. Uit onderzoek blijkt dat het aantal kinderen met een bewegingsachterstand toeneemt. De speelomgeving buiten is ook kleiner geworden door toegenomen verkeer en bebouwing. Specialisten op het gebied van bewegen en spelen, die ook kinderen met een bewegingsachterstand kunnen helpen, worden steeds noodzakelijker. Een MRT-er kan een cruciale rol op school vervullen. 

 

De MRT Opleiding & MRT cursussen van Alles in beweging

Al meer dan 20 jaar verzorgen wij cursussen op het gebied van bewegingsonderwijs, schoolplein en MRT. Uit de evaluaties komt naar voren dat de inhoud, de praktische toepasbaarheid en de kwaliteit van docenten als zeer positief worden beoordeeld. Er wordt ingezet op een kwaliteitsimpuls van het gehele bewegingsonderwijs (lessen bewegingsonderwijs, schoolplein, bewegen in de klas, bewegen en leren, extra zorg en MRT). Hierbij wordt uitgegaan van de nieuwste wetenschappelijke principes. Tijdens de opleiding wordt veel gewerkt met videobeelden. Zowel door de docenten als door de studenten zelf. Daarmee worden de reflectie- en intervisie mogelijkheden sterk vergroot.

Er worden zowel kort lopende cursussen aangeboden als een 2-jarige opleiding. Hieronder wordt de opleiding beschreven. De afzonderlijke modulen zijn als losse cursussen te volgen.

De opleiding van Alles in beweging bestaat uit vijf modulen: de basiscursus A+B, de vervolgcursus, leerkrachtgedrag en schrijven zonder pen of beter leren samenspelen. Schrijf je je in voor de gehele opleiding dan bieden we een aantrekkelijke korting. Ook inschrijven voor losse of incompany cursussen is mogelijk.

Voor wie?
Ben jij werkzaam als leerkracht in het primair onderwijs, IB-er, RT-er of docent lichamelijke opvoeding in het primair onderwijs of voortgezet onderwijs? Schrijf je dan nu in voor de opleiding MRT van Alles in beweging en help kinderen met een bewegingsachterstand.

Met deze opleiding kun je als specialist MRT werken op één of meerdere scholen (via een bestuur, gemeente of sportservicebureau). Het is ook mogelijk een eigen MRT-praktijk op te starten. Met MRT op je CV heb je meer kans op een leukere en betere baan. Het succesvol afronden van de opleiding tot Motorisch Remedial Teacher kan - net als een masterstudie - aanleiding zijn om schaalverhoging aan te vragen (LB/LC). Ook geeft de studie regelmatig aanleiding tot het veranderen of verrijken van werkzaamheden of functies.

Waar?
Alles in beweging biedt in heel Nederland de opleiding MRT aan. In Breda, Den Haag, Drachten, Enschede, Haarlem en Venlo gaat in september 2014 de MRT Opleiding weer van start. 

Meer informatie?
Klik hier voor meer informatie en inschrijven.

Agenda MRT

11-09-2014 Studieavond St. MRT in Venlo - info & inschrijven
Er is keuze uit minimaal 2 workshops: 
1) MRT Kleine motoriek en schrijven - door Hans Stroes
2) Motorische ontwikkeling van kleuters in het speellokaal - door Wim van Gelder
3) Presentatie van diverse afstudeeropdrachten

04-11-2014 Studieavond St. MRT in Hoogeveen - info & inschrijven
Er is keuze uit minimaal 2 workshops: 
1) MRT Kleine motoriek en schrijven - door Hans Stroes
2) Motorische ontwikkeling van kleuters in het speellokaal - door Wim van Gelder
3) Presentatie van diverse afstudeeropdrachten

16-03-2015 Studieavond St. MRT in Haarlem - info & inschrijven
Workshops worden later bekend gemaakt

September 2014 - Start MRT Opleiding - info & inschrijven*
Breda - 10 september 2014
Den Haag - 23 september 2014
Drachten - 3 september 2014
Enschede - 18 september 2014
Haarlem - 22 september 2014
Venlo - september 2014 

* Inschrijven voor losse of incompany MRT cursussen is eveneens mogelijk. 

Website MRT in beweging

De website mrtinbeweging.net is interessant voor iedereen die geinteresseerd is of werkt met kinderen met een bewegingsachterstand. Op de site vind je informatie over MRT, de stichting MRT in beweging, de tweejarige MRT opleiding & cursussen. Ook vind je er een overzicht van MRT praktijken, literatuur en materiaal.

Ben je geinteresseerd of heb je affiniteit met MRT? Je kunt je aanmelden als donateur van de Stichting MRT in beweging en/of je aanmelden voor een abonnement op de website.

Als donateur

 • Krijgt u minimaal twee keer per jaar een mailing met de activiteiten van de Stichting en de noviteiten op MRT-gebied. Onder de noviteiten vallen ook de nieuwe of vernieuwde publicaties, materialen, documenten als motorische testen, lesideeën, oefenkaarten e.d.. Deze worden gratis toegezonden of kunnen tegen een gereduceerde prijs worden aangeschaft.
 • Kunt u (minimaal) één avond per jaar op zogenaamde stichtingsavonden bij elkaar komen om ervaringen uit te wisselen, workshops te volgen, vragen te stellen e.d..
 • Ontvangt u korting op diverse scholingen en cursussen van Alles in beweging. Onder andere de Landelijke Studiedag Basislessen bewegingsonderwijs.
 • Wordt u (via de site) op de hoogte gehouden van de adressenbestanden van: kinderfysiotherapeuten, functionele optometristen (optologen), podotherapeuten e.d..
 • Kunt u specifieke materialen als zitballen, foamballen, pedalo’s e.d. via de stichting aanschaffen.

Heb jij een MRT praktijk en wil je ook genoemd worden op website mrtinbeweging.net? Stuur dan een email naar stroesinbeweging@online.nl

Nieuwe artikelen op de website MRT in beweging

Op de website MRTinbeweging.net staan diverse artikelen over MRT, motorisch leren, motoriek & schrijven en onderzoeken.

Lees hier de nieuwste artikelen:


 
Op zoek naar een MRT-er?

Bent u op zoek naar een MRT-er? Wellicht kan Alles in beweging u helpen bij uw zoektocht naar een geschikte kandidaat. Mail een openstaande vacature naar stroesinbeweging@online.nl en wij kunnen deze voor u onder de aandacht brengen.