Recensies

Recensies

Hieronder vindt u enkele recensies van deelnemers die de tweejarige MRT opleiding of een losse MRT cursus van Alles in beweging hebben gevolgd:

Mohamed Benziane over de cursus schrijven zonder pen van de 2-jarige MRT opleiding:

"Ik ben erg blij dat ik hiervoor heb gekozen. Het was een mooie toevoeging aan mijn kennis en vaardigheden. Ik kan er wat mee in de gymzaal  én ik heb ook het gevoel dat ik nu nog beter kan aansluiten bij mijn collega groepsleerkrachten en echt waardevol voor ze kan zijn."

Mohamed Benziane - docent bewegingsonderwijs op de PABO Thomas More en vakleerkracht bewegingsonderwijs bij basisschool de Regenboog Rotterdam.
2-jarige opleiding tot MRT-er 2018 - 2020  Oegstgeest

Sylvia Goossens over de 2-jarige MRT opleiding in Haarlem:

"Vorig jaar ben ik begonnen met de opleiding tot MRT-er en na een jaar intensief aan de slag te zijn geweest met het geven van individuele begeleiding, mocht ik zien wat het met kinderen doet als ze goed in hun vel zitten. Ik vond het bijzonder om te zien wat bewegen kan doen voor een kind en ik was dankbaar dat ik had geleerd hoe ik kinderen kon helpen om ze verder te brengen.

Dit jaar heb ik dit met meerdere kinderen mogen ervaren. Kinderen die in de klas weinig problemen hebben op cognitief gebied en genoeg aansluiting vinden, maar toch niet helemaal mee lijken te kunnen doen met hun klasgenoten vanwege een laag zelfvertrouwen. Wat ik bij deze kinderen voornamelijk zag, was een gemis aan zelfvertrouwen om mee te kunnen doen aan activiteiten waarbij ze moesten kunnen rennen of balanceren. Of activiteiten waarbij werd gevraagd om een bepaalde balvaardigheid of wendbaarheid. Het zijn kinderen die deze situaties uit de weg gaan en de hele pauze staan te 'kletsen', waardoor ze aansluiting missen bij hun klasgenoten. En dat zorgt voor het mindere zelfvertrouwen. Zonde, want het is vaak helemaal niet nodig!

Ik vond het fantastisch om deze kinderen in hun kracht te zetten, ze te zien groeien en ze zichtbaar meer plezier te zien krijgen in het bewegen. Dat daarbij ook hun angsten afnamen was een geweldige bijkomstigheid. De kinderen kwamen bij mij binnen en vonden (bijna) alles eng. Ze hebben 14 weken gespeeld, plezier gemaakt, geprobeerd en geleerd. Bij de laatste lessen wilden ze de spannendste situaties in de gymzaal hebben staan en waren ze gemotiveerd om in ieder geval te proberen: hoe uitdagend ze dit ook vonden.

Die groei bij de kinderen maakte mij trots. Trots op de kinderen, maar uiteindelijk (nadat ik dit portfolio in elkaar had gezet), ook wel een beetje trots op mijzelf. Ik heb de afgelopen 2 jaar waanzinnig veel geleerd: veel meer dan ik van te voren had verwacht. Ook ik ben gegroeid in mijn zelfvertrouwen en durf nieuwe uitdagingen aan te gaan. De kinderen leerden niet alleen van mij, maar ik leerde net zoveel van hen.

 

In de toekomst hoop ik van nog veel meer kinderen te mogen leren, net zoals ik hoop dat ik ook nog veel kinderen verder kan brengen."

Sylvia Goossens - leerkracht stichting OPO IJmond.
2-jarige opleiding tot MRT-er 2016 – 2018  Haarlem

Mathilde Lievers-Wolfard over de workshop van schoolplein naar speelplein (2019):

“Hans zorgde voor inhoud, inspiratie, bewustwording en super praktisch.”

Mathilde Lievers-Wolfard. Meerscholen directeur VCPO Noord-Groningen & Lid expertisegroep Onderwijs en Kwaliteit

Niels Persoon over de Basiscursus MRT deel A (onderdeel van de MRT Opleiding):

"De cursus reikt verder dan ik van te voren had verwacht. Ik dacht met name dat er aandacht zou zijn voor de mindervaardige leerlingen en de manier hoe deze leerlingen getest konden worden. Dit kwam naar voren tijdens het testen met de 4 S-en. Hier ben ik blij mee omdat ik opzoek was naar een leerlingvolgsysteem om de vaardigheid van leerlingen bij te houden zonder kinderen een oordeel mee te geven.  

Dat er ook uitgebreide aandacht was voor motorisch leren (erg interessant), goed bewegingsonderwijs, groepsvorming en het schoolplein vond ik erg fijn. Hierdoor kreeg de cursus niet alleen een betekenis voor de motorisch mindervaardige leerlingen maar eigenlijk voor alle leerlingen. 

Op school was ik al een tijdje zoekende hoe ik dit ging doen. De opleiding heeft me net het zetje in mijn rug gegeven (en de houvast) om dit proces in gang te zetten. Ik zie de opdrachten vooral als een start waarmee ik de komende jaren verder mee aan de slag ga/wil. 

Tijdens de lessen vond ik de praktische werkvormen fijn. Activiteiten en spelen zelf uitvoeren en verdiepen en de 4 S-en test met elkaar uitvoeren. Hierdoor blijft het beter hangen en vind ik het interessanter om te volgen. 

De informatie en voorbeelden (filmpjes) uit de PowerPoint waren praktisch, leerzaam en leuk. Ik heb er met plezier en interesse naar geluisterd en gekeken. Misschien zou daar nog meer tijd voor moeten zijn." 

Niels Persoon - vakleerkracht bewegingsonderwijs Waalse Louise de Colignyschool, Den Haag
2 jarige opleiding tot MRT-er 2016 – 2018  Den Haag
 Rocky van Beveren over de MRT Opleiding:
"Deze opleiding heeft van mij een betere docent L.o. gemaakt. Het kijken naar (observatie) kinderen wat betreft hun (on)mogelijkheden qua motorische ontwikkeling. Het handelen daarnaar volgens een handelingsplan. Maar vooral het bedenken en zoeken naar de “zone van de naaste ontwikkeling” van het kind bij een bepaalde leerlijn vond ik een enorme leerschool. Ook het vinden van nuance bij de indeling van groepen kinderen en het effect hiervan op kinderen en groepen kinderen (stimulans) is echt zo belangrijk. Intensieve activiteiten, plezier, veel beurten, foutloos leren, ieder op eigen niveau. Allemaal kaders die ik nu elke dag meeneem in mijn lessen.

De opleiding was zeker de moeite waard.  Even een greep uit de dingen die ik fijn vind aan de opleiding. 

Wat de sterke punten waren is dat er naast verdieping op inhoud van lessen ook ingegaan werd op jou zelf als leerkracht (module leerkrachtgedrag) als geheel. Pedagogisch, didactisch, maar ook relatie leerling-leerkracht. Hoe kom je over op een groep, positief/negatief.

De opleiding pakt het geheel aan. Zowel de inhoud (individueel met leerlingen, maar ook als groep). Daarbij gaat het erg om de zwakke bewegers, maar ook een slag naar de betere bewegers. 

De visie: intensieve lessen, plezier, foutloos leren, differentieel leren, impliciet/expliciet leren en ieder op zijn eigen niveau wordt ook door Wim versterkt door beelden, maar ook door het laten zien van onderzoeken die dit bewijzen.

Daarnaast vind ik ook de informele sfeer die er hangt tijdens de bijeenkomsten maar ook tijdens presentaties heel fijn. Het als groep bespreken en bespreekbaar maken van punten op deze manier vind ik zelf erg prettig."

Rocky van Beveren - vakleerkracht bewegingsonderwijs Lekker Fit Rotterdam.
2-jarige opleiding tot MRT-er 2014 – 2016  Rotterdam 

Roel de Jong over de MRT Opleiding:

"Het kunnen aanbieden van MRT is een grote meerwaarde voor een leerkracht lichamelijke opvoeding. Elke leerkracht zou dit moeten kunnen. Ik ben van mening dat je zonder extra opleiding niet volwaardig les kunt geven, omdat ik denk dat je een aantal (problemen van) kinderen over het hoofd ziet en deze kinderen niet kan bieden wat ze nodig hebben. Door deze opleiding bied ik deze kinderen veel meer mogelijkheden. Niet alleen met extra lessen, maar ook bij elke `gewone` gymles.

Door de opdrachten waarin er nog gerichter gekeken wordt naar een specifiek kind krijg je nog meer inzicht in de mogelijkheden, de wensen en de problemen van een kind. Voorheen zag ik die vaak over het hoofd. Het verplicht je ook om af en toe wat meer tijd te nemen om naar een kind te blijven kijken. Ik ben ook nu in staat dit over te dragen aan collega`s en samen eens wat langer gericht naar een kind te kijken ook op het schoolplein.

Verder heb ik weinig gemist tijdens de opleiding en vind de tijd die ik in de opleiding heb gestoken zeer de moeite waard!"

Roel de Jong - vakleerkracht bewegingsonderwijs Lekker Fit Rotterdam.
2-jarige opleiding tot MRT-er 2014 – 2016  Rotterdam 

Wouter van Alphen over de vervolgcursus MRT (onderdeel van de MRT Opleiding)

"De Vervolgcursus MRT is weer een zeer waardevolle aanvulling op de Basiscursus. In mijn ogen hoort groeps-MRT ook bij het totaalplaatje en is dit voor een school een zeer geschikte vorm die gehanteerd kan worden. Daarnaast was de theorieopdracht zeer interessant, door de stukken die ik zelf heb gelezen, maar ook door de presentaties van medestudenten. De ‘Eigen opdracht’ helpt goed om je verder te verdiepen.  

Ook de gesprekken over ons vakgebied (deels MRT, deels beweegonderwijs) met Wim en de medestudenten inspireren mij enorm. De kennis van Wim en zijn manier van delen is een enorm sterk punt van de opleiding! Daarnaast is het een sterk punt dat wij een enorm gezellige, maar wel serieuze groep studenten hebben, waarbij we ook veel aan elkaar hebben gehad!"

Wouter van Alphen - vakleerkracht bewegingsonderwijs Lekker Fit Rotterdam
2-jarige opleiding tot MRT-er 2014 – 2016  Rotterdam  

 

Jitske Gerlofs over de cursus schrijven zonder pen (kleine motoriek & schrijven, onderdeel van de MRT opleiding): 

"De cursus Kleine motoriek en schrijven is een erg leuke, informatieve en vooral praktische cursus. De cursus geeft veel achtergrond informatie over de ingewikkelde materie van de Kleine Motoriek en het leren schrijven. Daarnaast worden er veel handvaten gegeven die kinderen helpen om motorisch vaardiger te worden en het leren schrijven leuker en aantrekkelijker te maken. Deze handvaten worden op een veelzijdige manier aangeboden. Een middag MRT is altijd iets geweest om naar uit te kijken. De opdrachten uitproberen op school was altijd erg leuk, na een middag MRT was er een soort van ‘drang’ om het uit te proberen. Kijken of het inderdaad werkt! De zelfstudie ( artikelen lezen, noteren van opdrachten) was af en toe wel veel, maar zeker de moeite waard. Het geeft zoveel inzicht in de ontwikkeling van kinderen op motorisch gebied.

Dit is een cursus die ik al mijn collega’s zou willen aanraden. Het zal hun kijk op het schrijfonderwijs vast veranderen. Ook al zouden zij ervoor kiezen om alleen de middagen te volgen en geen portfolio te maken, dan nog zouden ze er veel van opsteken!

Deze cursus heeft mij geholpen om mijn beeld van Motoriek bij kinderen completer te maken. Na het volgen van de Basiscursussen MRT en de Vervolgcursus MRT heb ik het idee dat ik een completer beeld heb van de motoriek van kinderen in het basisonderwijs. 

Het zal nog wel veel ‘oefenen’ worden om de vaardigheden die ik heb opgedaan in de afgelopen jaren écht eigen te maken. Ik hoop dat ik een manier ga vinden om te blijven oefenen met kinderen, zodat mijn vaardigheden steeds beter worden. Maar vooral ook om kinderen verder te helpen. Dit laatste geeft ontzettend veel voldoening.

Op dit moment sta ik op een punt waar ik moet gaan bedenken of ik een eigen praktijk wil gaan opzetten of niet. Gewoonweg omdat scholen ( en besturen) nog steeds voorkeur geven aan cognitieve vakken. De wil is er wel, maar hoe pak ik dat aan? Wat heb ik daarvoor nodig? Ben ik daar vaardig genoeg voor? Wat zijn tarieven die je kunt vragen voor MRT? Etc. Daar zou ik best meer informatie over willen.

Hans, bedankt voor de onwijs leuke jaren MRT. Ik ga zeker in de toekomst nog workshops volgen die mijn opleiding kunnen aanvullen of verbeteren. We zien elkaar dus vast weer."

Jitske Gerlofs - groepsleerkracht de R.K. St. de Bonifatiusschool, Sneekafgestudeerd 2 jarige opleiding tot MRT-er 2017  Drachten

Imke Dzaferovic- Groener over de cursus schrijven zonder pen (kleine motoriek & schrijven, onderdeel van de MRT opleiding): De cursus voldeed meer aan mijn verwachtingen dan ik had verwacht. Ik ben gestart met de cursus met het idee dat ik er niet zo veel mee te doen had omdat het de fijne motoriek (schrijven) was. Gelijk na de eerste bijeenkomst kwam ik hier al op terug. Als ik zie hoeveel bewegen met de fijne motoriek te maken heeft, zou ik iedere vakleerkracht deze cursus aan te raden om te volgen. De werkvormen waren erg prettig, we hadden een mooi klein groepje waardoor er veel aandacht aan de onderwerpen geschonken konden worden. Vragen werden meteen behandeld en we konden goed door werken elke bijeenkomst. Ik denk dat de studiebelasting goed te doen is. Helaas moest ik alles snel afronden i.v.m. met zwangerschapsverlof. Maar ik weet zeker dat het te doen is in een half jaar, de behandeling bestaat maar uit 6 weken en dat ik zeker te doen in deze periode. Ik zou hier niks aan veranderen. Ook vind ik de opdrachten te interessant om weg te laten. Ik had nooit verwacht dat ik dit één van de interessantste modules zou gaan vinden. Ik zou het zeker iedereen aanraden om deze te gaan volgen. Mijn eigen ontwikkeling op de fijne motoriek is absoluut vergroot maar nog lang niet helemaal klaar. Ik kan nog zoveel meer leren. Wel merk ik dat ik anders kijk naar leerlingen en vooral ook mijn dochter van 2. Ik ben erg aan het kijken wat haar pengreep is, hoe ze tekenend, welke mee bewegingen ze nog heeft enz. Erg leuk en goed om dit terug te kunnen zien. Ik zou graag nog iets meer willen leren over hoe ik de fijne motoriek spelletjes beter kan combineren in de gymlessen, hier ben je vaak met 30 leerlingen hoe kun je dan een goed/leuke activiteit hier voor op zetten waardoor ze echt met de fijne motoriek bezig zijn. Imke Dzaferovic - Groener - combinatiefunctionaris gemeente Enschede2 jarige opleiding tot MRT-er 2015 – 2018  Enschede

"In Juni 2014 ben ik afgestuurd aan de MRT opleiding in Breda. In het leerjaar 2013-2014 heb ik de cursus ‘Schrijven zonder pen’ bij Hans Stroes gevolgd. Dit onderwerp vond ik toen al reuze interessant. Afgelopen jaar heb ik 18 kinderen uit groep 2 van een basisschool op schrijfgebied begeleid. Alle 18 zijn ze vooruit gegaan op het gebied van de kleine motoriek, waardoor deze kinderen een goede start in groep 3 kunnen maken, aansluiting hebben bij het niveau van schrijven. Dit is de school zo goed bevallen, dat binnen het samenwerkingsverband andere scholen ook interesse kregen.

We willen nu binnen 2 jaar alle 12 scholen in Ridderkerk gaan voorzien van begeleiding in de fijne motoriek (schrijven, pengreep, etc.)"

Steffanie Helmink – Combinatiefunctionaris Sport en Welzijn Ridderkerk

"Ik heb de MRT opleiding van Alles in Beweging met plezier gevolgd! Hij voldeed aan mijn wensen. Ik vind het een heel praktische opleiding. Je leert dingen die gelijk toepasbaar zijn in de praktijk. Het mooie is dat je gelijk profijt ziet van je werk!

De opbouw van de modules vond ik erg goed: eerst werken aan jezelf bij de lessen bewegingsonderwijs, maar ook als persoon. Je moet kritisch naar jezelf kijken. Daarna een kind individueel begeleiden en daarna in groepen. De kleine motoriek was voor mij ook een belangrijke toevoeging aan de opleiding, omdat je hiermee sneller een ingang in een school vindt. 

Ik mag dit schooljaar als MRTer aan de slag op mijn school!"

Barbera Nieuwenhuize – Leerkracht Basisonderwijs Ouddorp, met leergang bewegingsonderwijs. 
2-jarige opleiding tot MRT-er 2012 – 2014  Breda 

"De opleiding MRT laat mij steeds terug vallen op het 'waarom' van het vak en prikkelt continu mijn creatief denkvermogen. De opleiding laat zien dat beleving ontzettend belangrijk is, voor nu en latere sport- en beweegparticipatie."

Mitch Prijs - Docent Lichamelijke opvoeding ProCollege Boxmeer
2- jarige opleiding tot MRT-er 2013 - 2015 Breda


"De bijeenkomsten ervaar ik het als zeer prettig en verrijkend. Ik heb al vele situaties teruggezien in de praktijk. De opleiding houdt mij vaak op constructieve wijze een spiegel voor."

Marc Bos-Rongen - Vakleerkracht De Horizon Den Haag
2-jarige opleiding tot MRT-er 2012 – 2014  Breda


"Sterke punten opleiding:

  • Veel kennis en ervaring;
  • Veel praktijkvoorbeelden;
  • Leren door in de praktijk uit te oefenen;
  • Inspirerende manier van lesgeven;
  • Een werkwijze die prettig hanteerbaar is voor iedereen en ook gevormd kan worden naar eigen interesse of situatie;
  • Veel stage waardoor je meteen ervaring opdoet.

Ik heb niets gemist tijdens deze opleiding. Ik ben erg tevreden." 

Jeroen Matthes - Coördinator en vakleerkracht voor RiskCare Zuid Limburg
2-jarige opleiding tot MRT-er 2012 – 2014  Breda


"Leuke leerzame lessen, op kundige en adequate wijze gegeven door een enthousiaste docent. Deze cursus heeft mij in een korte tijd veel nieuwe inzichten gebracht welke dagelijks door mij gebruikt worden. Een verrijking voor de lessen bewegingsonderwijs, zowel voor de leerkracht als de leerlingen"

Cor de Bruine - Vakleerkracht de Taalkring Utrecht
2-jarige opleiding tot MRT-er 2013 – 2015  Haarlem


"Na 25 in ICT weer terug in het leukste vak van de wereld. Deze opleiding geeft inhoud en vertrouwen in het stimuleren van ontwikkeling van kinderen via spel en bewegen. Een aanrader!"

Hélène van de Gevel Projectmanager ICT en gestart met MRT praktijk
2-jarige opleiding tot MRT-er 2012 – 2014  Breda


‘De opleiding was zeer inspirerend en leerzaam’

Martijn de Lange 2-jarige opleiding tot MRT-er 2012 – 2014  Breda
Vakleerkracht Nutsschool Zorgvliet Den Haag


Ik heb heel erg veel geleerd het afgelopen jaar. Op theoretisch gebied, maar ook op het gebied van handelen en uitvoeren. Ik had niet verwacht dat deze werkwijze zo'n impact kan hebben op de ontwikkeling van een kind.

Jacky Gubbels, 4e jaars student Pabo Venlo in een excellentie programma
Basiscursus MRT Breda 2013 - 2014

‘Ik ben ik deze opleiding gaan volgen in het kader van mijn deskundigheidsbevordering. Met als fijne bijkomstigheid dat ik al tijdens de studie van schaal LA naar schaal LB ben gegaan! Nu ik de opleiding afgerond heb, heb ik een veel beter en completer beeld van het bewegende kind en zijn ontwikkeling'

Louise Vleugel  Vakleerkracht LO  Opleiding MRT Breda 2012 -2014

"Ik vond de gehele opleiding zeer de moeite waard voor mij. De reden waarom ik deze studie ben gaan volgen was dat ik kinderen met motorische problemen beter kon signaleren en deze kinderen daadwerkelijk extra hulp wilde bieden. Wat dat betreft is de studie voor mij geslaagd. Ik heb alle tips, adviezen en nieuwe werkwijzen ook in mijn dagelijkse praktijk als vakleerkracht L.O. kunnen gebruiken.

Daarnaast heb ik op alle drie de scholen waar ik werk structurele mogelijkheden voor MRT gekregen. De docenten van deze opleiding waren voor mij inspirerend en ik heb veel geleerd in deze opleiding."

Jan Aangeenbrug, Zandvoort 2010.